Activiteiten

2023
maart 6

ChatGPT: feit, fictie en de waarheid

ChatGPT: feit, fictie en de waarheid. De laatste tijd verschijnen veel artikelen in kranten en nieuwsitems op televisie over ChatGPT. Omdat ChatGPT schijnbaar een antwoord op alle vragen weet, rijst de vraag of we dit soort technologie wel willen gebruiken. Of dat het onontkoombaar is. Ik probeer na te gaan wat de ethische implicaties van ChatGPT zijn. En vooral wat het betekent voor ons begrip van feit, fictie en waarheid. Opinie Reinoud Kaasschieter. Reinoud Kaasschieter is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en ethiek bij Capgemini. Reinoud begeleidt ook de Alpha in zijn parochie. Hij schreef deze tekst op persoonlijke titel. Lees hier het artikel.
februari 17

Family 7 ‘Uitgelicht!’ – “Kamer kan niets meer doen om Europese Digitale Identiteit tegen te houden”

Wat is het Europese Digitale Identiteit? Alomvattende digitale Wallet / Vault waar burgers in de gehele EU gebruik kunnen maken van diverse basis / publieke diensten. Vrijdag 17 februari in het programma ‘Uitgelicht’ Family7 bespraken Chris Stoffer van de SGP en Rick Bouter onder leiding van Riekelt Pasterkamp het thema Europese Digitale Identiteit (EID). Kijk hier de volledige uitzending.

januari 12

Artikel in ‘Het Zoeklicht’: Programmeerbaar geld als paard van Troje

Vind jij het belachelijk dat studiefinanciering figuurlijk wordt opgedronken? Geld vanuit een uitkering opgaat aan sigaretten en van het persoonsgebonden budget (PGB) een nieuwe auto wordt gekocht? Er gloort hoop aan de horizon: programmeerbaar geld. Dit artikel verscheen als eerste in Het Zoeklicht Jaargang: 99 – 2023, Nummer: 1 als ook in de artikel sectie op de website van Het Zoeklicht.

2022
november 24

ChristenUnie wil TikTok verbieden: goed idee? Techdeskundige antwoordt

Als het aan de ChristenUnie ligt wordt het populaire social media-platform TikTok verboden. Door de aanpassing van het privacybeleid is de partij bang dat de Chinese overheid volledige toegang heeft tot de gegevens van gebruikers van de app. Deelt Rick Bouter, co-founder en voorzitter van Stichting Techthics, hun zorgen over het privacy beleid van de Chinese overheid? Steun je de oproep tot een verbod? Cvandaag stelt de techdeskundige een aantal vragen. Lees hier verder.

augustus 3

Videoserie Geloofstoerusing & Techthics: ‘Technologie, de Bijbel en christen zijn’ thema 5: Wat is onze houvast in de omgang met nieuwe technologie?

De Bijbel lijkt niet altijd concreet in het gebruik van nieuwe technologie. Zo spreekt de Bijbel niet specifiek robots. Wel geeft de Bijbel veel inzicht en richtlijnen hoe we mogen omgaan met technologie.
– Hoe kunnen we de bijbel gebruiken als houvast?
– God heeft een plan met technologie
– Helpt het om christen te zijn bij het maken van keuzes?
– Hoe kunnen we naast de 10 geboden en de vrucht van de geest de bijbel nog meer gebruiken?
– Hoe kunnen we de Bijbel gebruiken om technologische toepassingen te beoordelen?

🎥 Hier is de video te bekijken

🎤Hier is de podcast te beluisteren

augustus 3

Videoserie Geloofstoerusting & Techthics: ‘Technologie, de Bijbel en christen zijn’ thema 4: Wat zegt de Bijbel over technologie?

Wat betekent het om als christen in een hoogtechnologische maatschappij te leven? Technologie wordt al sinds het begin van de mensheid ten goede en ten kwade gebruikt (Ark vs. Toren van Babel)
– Techniek is iets wat in de Bijbel continu terugkomt. Wat zegt de Bijbel over techniek?
– Bebouwen we de aarde nog of putten we die uit met technologie?
– Technologie als sterke arm van menselijke maakbaarheid
– Dataisme: Technologie neemt soms religieuze proporties aan
– Welke lessen kunnen we leren uit de Bijbel over techniek

🎥 Hier is de video te bekijken

🎤Hier is de podcast te beluisteren

augustus 3

Videoserie Geloofstoerusting & Techthics: ‘Technologie, de Bijbel en christen zijn’ thema 3: Big Gov(ernment)

Digitaal ID, Corona pas, digital munten, massa surveillance, controle staat, politie staat. Komt er straks een CO2 taks? Big Government staat voor een buitensporig machtige overheid in termen van toegang, monitoring van burgers, acties, welke haar burgers volgt, waar ze gaan, wat ze doen.
– Hoe monitort China haar burgers en welke consequenties heeft dit? (Sociaal Krediet Systeem)
– Is China een ver van ons bed show? Welke voorbeelden zien we dichterbij?
– Hoe ver kunnen digitale oplossing in het kader van geld en medische gegevens gaan?
– Welke relatie heeft Openbaring 13 in het kader van een machtige overheid en technologie?
– Hoe mogen we hier in dit leven mee om mogen gaan?

🎥 Hier is de video te bekijken

🎤Hier is de podcast te beluisteren

augustus 3

Videoserie Geloofstoerusting & Techthics: ‘Technologie, de Bijbel en christen zijn’ thema 2: Big Tech(nology)

Weten we dat we zelf het (data) product zijn van gratis diensten als Facebook, Google? Wat zijn filter bubbels en hoe moeten we hiermee omgaan? Luisteren we nog wel naar elkaar? Big Tech is gestoeld op ideologie, in hoeverre schuurt deze ideologie met die van ons als christen?
– Wat is Big Tech eigenlijk en hoe ‘groot zijn deze tech eigenlijk?
– Waarom is ideologie zo’n belangrijke term in de context van grote technologie bedrijven?
– Jij als product van Big Tech, hoe krijgt dit concreet vorm in alle dag?
– Wat zijn alternatieven voor Big Tech?

🎥 Hier is de video te bekijken

🎤Hier is de podcast te beluisteren

augustus 3

Videoserie Geloofstoerusting & Techthics: ‘Technologie, de Bijbel en christen zijn’ thema 1: Feiten, Fictie, Fake

In een digitaal tijdperk, met opkomende technologieën als synthetische media, deepfakes, AI, filters, bubbels, Wat is echt? Wat is nep? En daarmee, wat is waarheid? Komt technologie door deze tech niet steeds meer tussen ons en de werkelijkheid te staan?
  • Vertroebelt de werkelijkheid en begrippen als waarheid hier mee?
  • Wat is synthetische media en welke actuele voorbeelden zien we?
  • Wat is Deep Fake en welke vormen neemt dit aan?
  • Informatie oorlogen ten tijde van actuele oorlogen
  • Hoe kunnen we ons wapenen tegen deze ontwikkelingen
🎥 Hier is de video te bekijken 🎤Hier is de podcast te beluisteren
juli 26

Vooraankondiging: videoserie Geloofstoerusting en Techthics: Technologie, de Bijbel en christen zijn

Hoe gaan we als christen om met vergaande digitalisering en opkomende technologie? Samen met Geloofstoerusting heeft Techthics een videoserie gemaakt over digitale technologie en hun impact op de maatschappij en ons persoonlijk leven. In deze serie denken we na en bezinnen ons op de invloed van digitale technologieen en de organisaties hierachter. In deze serie denken we na over 5 thema’s: 1) Feiten, Fictie, Fake 2) Big Tech, 3) Big Gov, 4) Wat zegt de Bijbel over techniek? 5) Wat is onze houvast in de omgang met nieuwe technologie? Meer informatie op Geloofstoerusting >hier<, of op Techthics >hier<

juni 29

Algoritmes, kunstmatige intelligentie en ethiek – Een atechnische inleiding – Reinoud Kaasschieter in Radix ForumC

De laatste tijd verschijnen er regelmatig berichten in de media dat algoritmes een bedreiging (en een kans) vormen. Maar wat is eigenlijk een algoritme en waarvoor worden zij gebruikt? En waarom zorgen juist slimme algoritmes voor problemen? In deze inleiding wordt beschreven wat algoritmes zijn, wat artificial intelligence is en welke ethische uitdagingen deze algoritmes hebben. Door Ing. Reinoud Kaasschieter (lees hier het hele artikel)

juni 29

Kunstmatige Intelligentie en het gevaar van reductionisme – Henk Jochemsen en Hugo Peters in Radix ForumC

Kunstmatige intelligentie (AI) is een sterk opkomende techniek met legio nuttige toepassingsmogelijkheden. Tegelijkertijd maakt AI commerciële en politieke beïnvloeding van grote groepen mensen mogelijk. Daarnaast dreigen de beperkingen van AI over het hoofd te worden gezien. Informatie is nog geen kennis en zonder context is er nog geen werkelijk inzicht. Met behulp van inzichten uit de filosofie van Herman Dooyeweerd wordt uiteengezet dat het gebruik van AI zonder nader inzicht in de betekenisan onderliggende data leidt tot een reductie van de werkelijkheid. door Prof. dr. Henk Jochemsen en Dr. ing. Hugo Peters (lees hier het hele artikel)

juni 27

Podcast Brusselse Bronnen – Welke macht hebben Big Tech bedrijven en hoe gaan we daarmee om?

Over de invloed van Big Tech – Brusselse Bronnen -Welke macht hebben Big Tech bedrijven en hoe gaan we daarmee om? Rick Bouter (Instituut Techthics) ging in gesprek met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) onder leiding van Florian Pronk. (Hier te beluisteren)

juni 1

Dr. Cees Zweistra – Een robothondje voor opa en oma: een bedreiding voor de christelijke naastenliefde

Een robothondje voor opa en oma: een bedreiding voor de christelijke naastenliefde – Het is verleidelijk om een technologie-kritiek op te bouwen uit de tegenstelling echt en nep. De werkelijkheid van onze relatie met technologie is echter meer complex. Dr. Cees Zweistra is docent aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Centre Erasme en “Podcast Filosofie”, schrijver van de boeken “Verkeerd verbonden” en “Waarheidszoekers. Dit artikel is een reflectie van de auteur op de talkshow ”Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid” van Stichting Techthics. (Hier te lezen)
april 21

Prof. Dr. W. van Vlastuin – Eenheid van lichaam en ziel moet norm zijn voor techniek

Eenheid van lichaam en ziel moet norm zijn voor techniek -Er is een groot verschil tussen de informaticabenadering van ons mens-zijn en de christelijke. Geprogrammeerd menselijk gedrag blijft onbezield gedrag en de menselijke geest kan niet worden gedegradeerd tot data die je kunt opslaan. Deze opinie van Prof. Dr. W. van Vlastuin verscheen origineel 20-04-2022 in de opinie sectie van het Reformatorisch Dagblad. Dit artikel is een bewerking van de bijdrage van de auteur tijdens de op 7 april gepresenteerde talkshow ”Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid” van Stichting Techthics.

april 20

Cyberveiligheid: van tank naar toetsenbord

Waar de motieven van oorlog voeren vanuit historisch perspectief relatief hetzelfde blijven (cultuur, religie, grond- en grondstoffen, macht, ego, etc.) ontwikkelt de manier van oorlog voeren opvallend in het digitale tijdperk. Technologische vernieuwing raakt vrijwel alle aspecten van oorlogsvoering. Communicatiesnelheid verandert, geolocaties van tankbataljons, aansturing van hightech straaljagers en precisiebommen maken een groot verschil. De verdieping: “Cyberveiligheid: van tank naar toetsenbord” verscheen in de april uitgave van ‘De Banier’ het blad van de SGP en is geschreven door Martin Aarnoudse & Rick Bouter. (hier te lezen)

april 7

Uitzending: Techthics Talkshow “Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid”

Talkshow!   Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid – het thema waar Stichting Techthics zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden. Een razend actueel thema dat veel los maakt in de wereld om ons heen. Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van de verdergaande technologie? Tafelgasten: Drs. Menno van Doorn – Directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie en co-auteur van het boek ‘Echt Nep’, Dr. Cees Zweistra – Docent aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Centre Erasme en “Podcast Filosofie”, schrijver van de boeken “Verkeerd verbonden” en “Waarheidszoekers”, Prof. Dr. Wim van Vlastuin – Fulltime hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit en rector van het Hersteld Hervormd Seminarium.

Kijk hier de talkshow terug

april 7

Interview CVandaag/CIPnl met Prof. Dr. Wim van Vlastuin over robots en zelfrijdende auto’s: “Dit laat zien hoe groot God is”

Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van verdergaande technologie? Deze vraag staat vandaag centraal bij de digitale talkshow van Stichting Techthics, genaamd ‘Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid’. Prof. dr. W. van Vlastuin is één van de gastsprekers die met tafelgenoten in gesprek gaat over de trends die zij zien in de (digitale) maatschappij waarin wij leven. Via CIP.nl blikt de hersteld hervormde hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam vooruit.

april 6

Interview Menno van Doorn Nederlands Dagblad: “Nieuwe media zijn niet eng, ze passen perfect bij de altijd al spelende mens”

Menno van Doorn is directeur van het Sogeti’s Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, en is een van de sprekers tijdens de talkshow ‘Feiten, fictie, fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid’. Menno sprak met het Nederlands Dagblad op 06 april 2022. Alles kan worden gemanipuleerd en gefabriceerd tot op een niveau dat ‘echt’ niet meer te onderscheiden is van ‘nep’. Beeld: een jongen draagt een virtualrealitybril, waardoor hij een andere werkelijkheid ziet. Link naar het interview: “Nieuwe media zijn niet eng, ze passen perfect bij de altijd al spelende mens

 

 

april 4

Interview Martin & Rick Reformatorisch Dagblad – Talkshow Techthics biedt refo-opvoeder houvast in digitale wereld

Techthics Secretaris Martin Aarnoudse en voorzitter Rick Bouter werden door het Reformatorisch Dagblad op 04 april 2022 geinterviewd in aanloop naar de Techthics Talkshow: “Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid” Technische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Ze kunnen reden zijn tot zorg. Hoe moeten we daarmee omgaan? Stichting Techthics wil donderdag in een talkshow opvoeders, politici, docenten en het bedrijfsleven daarvoor handvatten meegeven. Link naar het interview: “Talkshow Techthics biedt refo-opvoeder houvast in digitale wereld

april 4

Aankondiging Techthics Talkshow “Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid” op CVandaag/CIP.nl

Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid – dat is het thema waar Stichting Techthics zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden. Een razend actueel thema dat veel los maakt in de wereld om ons heen. Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van de verdergaande technologie? Graag nodigen wij u hierbij uit voor onze digitale Talkshow op D.V. donderdag 7 april vanaf 20.00 uur. Tijdens deze avond zet elke tafelgast een statement neer over het thema vanuit zijn perspectief. Onze gasten gaan met elkaar in gesprek, delen hun kennis en discussiëren met elkaar over de trends die zij zien in de (digitale) maatschappij waarin wij leven. Wat betekent dat voor ons en wat zouden wij als christen daarvan moeten denken? Vorm uw mening aan de hand van het tafelgesprek. Lees het artikel hier.

februari 25

Inclusieve AI begint en eindigt met menselijke ethiek

Erdinç Saçan schreef voor het Fontys college een boek over Inclusieve Artificial Intelligence. Vragen waar in het boek over wordt nagedacht zijn onderandere: “Kunnen we algoritmen inzetten voor het algemene belang, om zo discriminatie en ongelijkheid te bestrijden?” & “Algoritmes nemen steeds meer beslissingen voor ons. Hoe zorgen we ervoor dat dit op een inclusieve manier gebeurt?” In dit boek komen ook de visies van 40 experts naar voren, waaronder die van Techthics voorzitter Rick Bouter. Lees hier de bijdrage

februari 17

Ik zie, ik zie wat jij ook ziet?

Ik zie, ik zie wat jij ook ziet? – Don Ihde over de relatie tussen techniek en maatschappij. Er zijn grofweg twee uitersten te ontdekken in de vraag hoe techniek en maatschappij zich verhouden. Deel twee in de tweeluik: door Jakob Maljaars commissie content & onderzoek Instituut Techthics.

februari 3

Hoe bemiddelt mijn bril?

Hoe bemiddelt mijn bril? – Hoe kunnen we deze relatie tussen mens en techniek verder onder woorden brengen? En hoe beïnvloedt technologie de relatie tussen de mens en de buitenwereld? Verschillende techniekfilosofen hebben geprobeerd antwoorden te formuleren op deze vragen. In dit artikel zoomen we kort in op de techniekfilosoof Don Ihde (1934). Zijn denkwerk geeft een raamwerk om de verschillende mens-techniek relaties te ontrafelen en verder te analyseren.” Deel een van tweeluik door commissie content & onderzoek lid Jakob Maljaars

januari 10

Vaccinatiepaspoort: een persoonlijke overdenking

Vaccinatiepaspoort: een persoonlijke overdenking – Technologische hulpmiddelen schieten tekort om crises, zoals COVID en de klimaatcatastrofe, te beheersen. Reinoud Kaasschieter is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en ethiek bij Capgemini. Reinoud begeleidt ook de Alpha in zijn parochie.

2021
december 15

“Vrezen christenen terecht voor een controlemaatschappij?”

CIP.nl interviewt Rick Bouter over het thema: “Vrezen christenen terecht voor een controlemaatschappij?  Techdeskundige antwoordt”

Met de coronapas is de QR-samenleving realiteit. Ligt een controlemaatschappij op de loer vragen bezorgde burgers, ook binnen christelijk Nederland, zich af. Rick Bouter wees eerder op deze website als co-founder en voorzitter van Stichting Techthics op de gevaren van Big Tech. Naar aanleiding van de invoering van de coronapas en zorgen over de QR-maatschappij stelt CIP.nl een aantal actuele vragen aan Bouter.

oktober 29

Waarheid in een informatiemaatschappij

Waarheid in een informatiemaatschappij – Het behoeft geen betoog dat waarheid een belangrijk en kostbaar goed is. Begrippen als alternatieve feiten, nepniews, deepfakes zetten de waarheid onder druk. Hierdoor lijkt de relatie
met de waarheid in onze moderne tijd steeds ingewikkelder te worden. Ondanks dat informatie
slechts één zoekopdracht van ons verwijderd is, voelt de afstand tot de waarheid misschien wel
groter dan ooit. Technologische ontwikkelingen – met name op het gebied van de
informatiemaatschappij – lijken belangrijke aanjagers voor dit proces. Vanuit stichting Techthics
richten wij ons op een bezinning van deze technologische ontwikkelingen. Door commissie content & onderzoek lid Bart Leenman

oktober 16

“Cookies accepteren?” Techthics voordracht bij Delftse CSFR Dispuut met Prof. Marc de Vries

Wat verklaart het succes van “Big Tech” en welke invloed oefenen deze internetgiganten – bewust of onbewust – uit op mens en maatschappij? En hoe kun je als christen verantwoord omgaan met “Big Tech”? Deze vragen stonden centraal op het najaarsweekend met als thema “Cookies accepteren?” van het Delftse CSFR dispuut. In samenwerking met Prof. Marc de Vries verzorgde Jakob Maljaars namens Techthics de hoofdlezing tijdens dit weekend in oktober.

augustus 17

“When the rockets go up” Techthics voordracht bij Delftse studentenvereniging VGSD

Dat een ingenieur zich moet bezighouden met de ethische aspecten van zijn vak, dat staat voor de Delftse studentenvereniging VGSD als een paal boven water. Om dit meteen bij aanstormende leden tussen de oren te krijgen, besteedde de VGSD aandacht aan dit thema tijdens de openingsweek van de TU Delft. Op uitnodiging van de VGSD nam Jakob Maljaars namens Techthics de studenten mee in de wereld van de techniekfilosofie. Kun je techniek zien als autonome macht, of is het puur een instrument?

juli 21

Algoritmes, ethiek en christelijke waarden

Reinoud Kaasschieter is expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en ethiek bij Capgemini. Reinoud begeleidt ook de Alpha in zijn parochie. Lees hier zijn artikel genaamd: “Algoritmes, ethiek en christelijke waarden

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie, is de discussie rondom ethiek en algoritmes weer sterk naar voren gekomen. De digitale voetafdruk die je achterlaat, de zogenaamde “digital footprint”, wordt gebruikt om je als persoon te typeren. Dat is handig om op jouw gerichte reclames aan te bieden. Maar dit digitale spoor wordt ook gebruikt om jouw toekomstige gedrag te voorspellen. Zo wordt in de Verenigde Staten kunstmatige intelligentie gebruikt om te bepalen of een gedetineerde na vrijlating mogelijk gaat recidiveren. Is die kans groot, dan komt de gevangene niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

juli 5

Artikel: Hoe, als christen, te leven in een wereld waar de grens tussen feit en fake verdwijnt?

Hoe, als christen, te leven in een wereld waar de grens tussen feit en fake verdwijnt? Met die vraag leidde Jakob Maljaars (bestuurslid en commissielid content) het jaarthema “Feiten, Fictie, Fake” in tijdens de gehouden expertavond op 8 juni 2021. Lees >hier< Jakob zijn inleiding.

Dat wetenschap en techniek invloed hebben op de mens is een gedachte die al zo oud is als de Grieken. In een geschrift van Plato staat het verhaal van de Egyptische godheid Thoth die één van zijn uitvindingen – het letterschrift – aanprees bij de koning Thamus. Die was op zijn beurt echter niet zo gecharmeerd van deze vondst. Het zou volgens hem alleen maar leiden tot verslechtering van het geheugen, en een schijn van wijsheid creëren.

juni 30

Expert avond: “Feiten, Fictie, Fake” the medium is the massage – Steef de Bruijn

Met die vraag leidde Jakob Maljaars (bestuurslid en commissielid content) het jaarthema “Feiten, Fictie, Fake” in tijdens de gehouden expertavond op 8 juni 2021. De opzet van de expertavond was door corona anders dan voorgaande jaren. Enkele mensen van Techthics en de gastspreker waren aanwezig in het gebouw van Meet and C in Gorinchem. Andere experts haakten digitaal aan.

Als gastspreker verzorgde Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, een lezing. Met een knipoog naar de Canadese filosoof Marshall McLuhan droeg zijn bijdrage de titel “The medium is the massage”. Vragen als: hoe komt het dat er sprake is van een intensivering van schijnwaarheden, en hoe daar als christen mee om te gaan? passeerden tijdens zijn lezing de revue. Kijk Steef de Bruijn zijn bijdrage >hier< terug.

mei 3

Lancering Techthics 2021 jaarthema: Het jaar van ‘Feiten, Fictie & Fake’

Het vastgestelde thema voor 2021 is: Feiten, Fictie & Fake’ – Over technologie en onze blik op de werkelijkheid

Dit jaar thema zal in het licht staan van de volgende sub-thema’s: Synthetische media,Deep fake(s), Big Tech, Spelen met realiteit,  Digitaal vertrouwen & invloed, Informatie fuik

april 7

Kunstmatige Intelligentie voor beginners

Het artikel: “Kunstmatige Intelligentie voor beginners” is origineel verschenen in Groen en is geschreven door Dr. René Fransen. Groen is het studie- en opinieblad van de ChristenUnie. Het tijdschrift gaat uit van het Wetenschappelijk Instituut en de Bestuurdersvereniging van de Christen Unie. De nieuwste Groen heeft het thema ‘Kunstmatige intelligentie’ en is te bestellen via de website van het Wetenschappelijk Instituut van de Christen Unie.

maart 17

CIP.nl interviewt Rick Bouter over het thema: Big Tech: “Weten we wel dat we zelf het product zijn?”

CIP.nl interviewt Rick Bouter over het thema: Big Tech: “Weten we wel dat we zelf het product zijn?”

Volgens Big Tech-deskundige Rick Bouter wordt de vraag wat waarheid en wat leugen is steeds actueler in de omgang met diensten van grote bedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazone (Big Tech). “Synthetische media zoals filters en deep-fake technieken hebben een ontzettend grote invloed op ons leven gekregen”, aldus Bouter. Zijn we dan misschien al té ver heen en té afhankelijk van Big Tech?

maart 15

Interview Prof. Dr. H. Jochemsen ‘Ontwikkelingen in de (bio)technologie’

Interview Prof. Dr. H. Jochemsen ‘Ontwikkelingen in de (bio)technologie’. Techthics ging in gesprek met Prof. Dr. H. Jochemsen over biotechnologie, de zachte dwang van techniek en het maken van ethische afwegingen. Met zijn brede kennis en jarenlange ervaring gaf hij Techthics een privé-college. Wat verstaan we onder biotechnologie? In hoeverre blijft technologie een hulpmiddel? & Wat zijn een aantal basisprincipes of uitgangspunten die u aan zou willen reiken om biotechnologische thema’s te beoordelen?

maart 3

Een bespreking van de neutraliteit van techniek 2/2 door Bart Leenman

Technologische ontwikkelingen vragen om bezinning. Zo’n bezinning kan op verschillende manieren aangevlogen worden, één van die manieren is door te reflecteren op de neutraliteit van techniek. Aankomende tijd neemt Techthics commissielid content & onderzoek, Bart Leenman ons mee in twee delen over de neutraliteitsthese van techniek. Deze bijdrage vormt deel 2 van het tweeluik. In dit artikel (2/2), wordt een kritische visie op techniek besproken aan de hand van het boek: ‘Die Frage nach der Technik’ (1954). Dit is een kort maar complex boek van de Duitse filosoof Martin Heidegger en raakt de kern van Heideggers metafysica. Heideggers vraag naar het wezen van de techniek is een ontologisch-metafysische vraag, wat betekent dat Heidegger op zoek gaat naar het ‘zijn’ van techniek.

februari 22

Gesprek over het thema: “Algoritmes; AI en de uitdaging waar de overheid voor staat om meer grip te krijgen op digitalisering” Politieke beweging DENK

Met Farid Azarkan & Nur Icar van Politieke beweging DENK hebben we een constructief & vrijblijvend gesprek gehad over het thema: “Algoritmes; AI en de uitdaging waar de overheid voor staat om meer grip te krijgen op digitalisering”

februari 17

Uitzending Uitgelicht! van Family7 over de vrijheid op sociale media

Op dinsdag 16 februari sprak Rick Bouter in het programma Uitgelicht! van Family7 over de vrijheid op sociale media. Facebook gaat desinformatie verwijderen van hun platform. Hiermee willen ze de verspreiding van nepnieuws tegen gaan. Hoeveel vrijheid heb je dan nog op social media?

februari 11

Wat kan je als christen doen in de strijd tegen Big Tech? – Column CIP.nl

Wat kan je als christen doen in de strijd tegen Big Tech? Dit is de vraag waar Big Tech-deskundige Rick Bouter deze week op ingaat. Hij staat stil bij een aantal stappen die je als christen kunt ondernemen tegen Big Tech. “We lijken machteloos, maar dit is niet zo”, stelt de co-founder en voorzitter van Techthics, een platform voor bezinning op technologische ontwikkelingen voor christenen. “Wij, de gebruikers, hebben Big Tech mede zo groot gemaakt.”

februari 4

Het gevaar van Big Tech: “Grens tussen echt en nep vervaagt” – Column CIP.nl

De macht van Big Tech neemt steeds meer toe. Co-founder en voorzitter van Techthics Rick Bouter schrijft over recente, alarmerende ontwikkelingen in deze column. Waarom moeten we als christenen de rol van Big Tech niet onderschatten? Bouter legt uit waarvan we als christenen bewust moeten zijn wanneer we gebruik maken van sociale media en giganten uit de technologische industrie. Rick Bouter wijst christenen op het gevaar van Big Tech: “Grens tussen echt en nep vervaagt”

januari 18

Een bespreking van de neutraliteit van techniek 1/2 door Bart Leenman

Technologische ontwikkelingen vragen om bezinning. Zo’n bezinning kan op verschillende manieren aangevlogen worden, één van die manieren is door te reflecteren op de neutraliteit van techniek. Aankomende tijd neemt Techthics commissielid content & onderzoek, Bart Leenman ons mee in twee delen over de neutraliteitsthese van techniek. In deze bijdrage, deel 1, wordt de visie van Techthics op de neutraliteitsthese van techniek uiteengezet. Vervolgens wordt deze visie voorzien van een historische context en worden kritische houdingen op de neutraliteitsthese van techniek besproken.

2020
december 14

Interview Prof. Dr. W. Van Vlastuin Kunstmatige Intelligentie

Interview met Prof. dr. W. van Vlastuin over de ontwikkelingen rondom Kunstmatige Intelligentie, ethiek en theologie. We spraken over het unieke en eigene van de mens ten opzichte van Kunstmatige Intelligentie, transhumanisme, singulariteit, de mate van vertrouwen op technologie, de relatie tussen mens & technologische vooruitgang en meer.

december 4
november 23

Opinieartikel RD – Laat techniek niet flirten met de dood

„Ondanks alle goede therapeutische bedoelingen zijn er fundamentele vragen te stellen bij rouwverwerking via deepfaketherapie.”

Deze opinie verscheen origineel op het Reformatorisch Dagblad.

In de documentaire Deepfake Therapy worden beelden en stemgeluiden van een overledene zo geprojecteerd op het gesprek met de rouwtherapeut, dat het lijkt of er een dialoog is met de overledene. Wat zegt de Bijbel hierover?

oktober 31

De “ethics” in “Techthics” door Jakob Maljaars

Techthics is een samenstelling van technology en ethics. Hoewel iedereen wel een bepaald beeld heeft bij het begrip techniek of technologie, is de betekenis van ethiek een stuk minder concreet. Tijd dus om in te zoomen op de term ethiek. Wat bedoelt Techthics precies met dit begrip? Het artikel: De “ethics” in “Techthics” is geschreven door Jakob Maljaars, commissie content & onderzoek Techthics.

oktober 16

Visie Kunstmatige Intelligentie Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie

Bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie tijdens een expert meeting/focusgroep onze visie gegeven op Kunstmatige Intelligentie (AI). Tijdens deze sessie hebben we nagedacht over vragen als: Wat voor impact AI gaat hebben en hoe er vanuit de politiek omgegaan zou kunnen worden met deze technologische ontwikkeling.

juni 8
mei 21
mei 14
april 2
maart 31

Interview met ‘Huis van Belle’ over transformatie

Op 6 januari 2020 is er een interview afgenomen door ‘Huis van Belle’ over het thema transformatie. Dit interview verschijnt in de editie van maar 2020.

maart 25

Deelname focusgroep landelijke politieke partij

Eind maart 2020 is Techthics uitgenodigd door een landelijke politieke partij om mee te denken over het partijprogramma m.b.t. het thema digitalisering

2019
november 26

Lunchlezing over 5G & Security

Op 26 november 2019 hield Techthics een lunchlezing voor een landelijke politieke partij over het onderwerp 5G & Security

augustus 30

Officieel een stichting

Op 30 augustus 2019 is Stichting Techthics officieel opgericht in Gouda.

juni 12

Artikel Banier – De link tussen politici en technologie? Inspiratie & experimentatie

mei 12
april 5

Expert avond Techthics met als thema “Christen in een vertechnologiseerde cultuur”

Op 5 april 2019 hield Techthics een expert avond met als thema “Christen in een vertechnologiseerde cultuur” ten behoeve van vorming van het Techthics foundation document en opzet van het Techthics expert netwerk. Het Reformatorisch Dagblad schreef een artikel n.a.v. deze expert avond.

2018
oktober 18

Genoemd in artikel RD – Haast geboden bij christelijke bezinning over technologische sprong voorwaarts

september 10

Artikel RD – Maakmaatschappij komt eraan, hoe gaan we daar als christenen mee om?

september 6

Artikel RMU – De etische impact van nieuwe (Blockchain)technologie

juni 25

Artikel De Banier – Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie?

juni 15

Artikel RMU – Impact van nieuwe (blockchain) technologie