Op welke manieren kruipt techniek tussen mens en de buitenwereld? Dr. Cees Zweistra – Techthics Talkshow

Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid – het thema waar Stichting Techthics zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden. Een razend actueel thema dat veel los maakt in de wereld om ons heen. Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van de verdergaande technologie? Tijdens de talkshow gaf iedere tafelgast een statement neer over het thema vanuit zijn perspectief.

🚩Statement: Dr. Cees Zweistra – Docent aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Centre Erasme en “Podcast Filosofie”, schrijver van de boeken “Verkeerd verbonden” en “Waarheidszoekers”.

Focus bij deze invalshoek ligt op de vraag hoe technologie tussen mens en buitenwereld inkruipt en welke invloed ze daar uitoefent, met een sterke link naar social media en/of big tech. Op welke manieren kruipt techniek tussen mens en buitenwereld?

  • Techniek is toch eigenlijk al zo oud als de weg naar Rome? Wat maakt nieuwe technologieën nu onderscheidend ten opzichte van haar voorgangers? 
  • En, belangrijker nog: wat doen technologieën als internet (zoekmachine/google) of social  media met een begrip als “kennis”, als “vriendschap”? 
  • Is er een (fundamenteel) verschil tussen propaganda en nepnieuws?

Andere statements tijdens de talkshow:

📍Klik hier voor het statement van Drs. Menno van Doorn – Directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie en co-auteur van het boek ‘Echt Nep’

📍Klijk hier het statement van Prof. Dr. Wim van Vlastuin – Fulltime hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit en rector van het Hersteld Hervormd Seminarium.

🎥 Kijk hier de gehele Talkshow Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid terug.

Techthics Talkshow – Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid

Voor meer informatie over Techthics, ons jaarthema en onze activiteiten, zie: https://www.techthics.nl

Back to Top