Zijn we in staat onszelf te verliezen in een “fake wereld”? Drs. Menno van Doorn talkshow Feiten, Fictie, Fake

Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid – het thema waar Stichting Techthics zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden. Een razend actueel thema dat veel los maakt in de wereld om ons heen. Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van de verdergaande technologie? Tijdens de talkshow gaf iedere tafelgast een statement neer over het thema vanuit zijn perspectief.

Statement: Drs. Menno van Doorn – Directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie en co-auteur van het boek ‘Echt Nep

Focus bij Menno zijn invalshoek “actualiteit” ligt op actuele technologische ontwikkelingen waardoor we enerzijds de werkelijkheid kunnen kwantificeren/voorspellen als nooit tevoren, terwijl we anderzijds in staat zijn om onszelf te verliezen in een “fake wereld”.   

  • Menno geeft een korte intro over wat er momenteel mogelijk is met kunstmatige intelligentie / Deepfake / synthesische media (wat is dat überhaupt?) en in welke richting deze techniek zich ontwikkelt. 
  • Welke manieren van desinformatie, manipulatie en beïnvloeding zijn mogelijk gemaakt door digitale technologieën van de laatste 30 jaar
  • Welke impact hebben de voorgaande zaken op hoe wij als mensheid met elkaar omgaan? 
  • Hoe beïnvloedt technologie waarheid(svinding)? 
  • “Echt Nep”: 
    • Hoe kunnen we met rivaliserende wereld- en werkelijkheidsbeelden constructief bouwen aan de wereld van morgen?  
    • Gloort er hoop? Oftewel: hoe kunnen deze (momenteel vooral negatief geziene ontwikkelingen) bijdragen aan een nieuwe gouden eeuw? 

Andere statements tijdens de talkshow:

Kijk hier het statement van Dr. Cees Zweistra – Docent aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Centre Erasme en “Podcast Filosofie”, schrijver van de boeken “Verkeerd verbonden” en “Waarheidszoekers”.

Kijk hier het statement van Prof. Dr. Wim van Vlastuin – Fulltime hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit en rector van het Hersteld Hervormd Seminarium.

🎥 Kijk hier de gehele Talkshow Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid terug.

Techthics Talkshow – Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid

Voor meer informatie over Techthics, ons jaarthema en onze activiteiten, zie: https://www.techthics.nl

Back to Top