Technologie duiden vanuit theologisch perspectief – Prof. Dr. Wim van Vlastuin – Techthics Talkshow

Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid – het thema waar Stichting Techthics zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden. Een razend actueel thema dat veel los maakt in de wereld om ons heen. Hoe vinden wij onze weg in deze tijd van de verdergaande technologie? Tijdens de talkshow gaf iedere tafelgast een statement neer over het thema vanuit zijn perspectief.

🚩 Statement: Prof. Dr. Wim van Vlastuin – Fulltime hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit en rector van het Hersteld Hervormd Seminarium.

Focus bij de theologische invalshoek ligt op de vraag hoe we als mens/christen dienen te staan in een maatschappij waarin de grens tussen het reële en het virtuele meer en meer verdwijnt. Hoe moeten we techniek duiden vanuit theologisch perspectief?

  • Hoe beïnvloedt techniek begrippen als “ziel”, “zingeving”, “transcendentie” en “waarheid”?
  • Bestaat er straks in zowel de fysieke als digitale realiteit een mate van ‘ultieme’ zingeving, mogelijk gemaakt door techniek? 
  • Verbindt technologie de uitersten van het spectrum: “feiten” enerzijds en “fake” anderzijds? Wat leert dat over ons als mens?
  • Hoe als christen aan te kijken tegen verschijnselen zoals de “Metaverse”?
  • In hoeverre vormt technologie – hetzij om de werkelijkheid te doorgronden, hetzij om te bouwen aan de utopie –   een bedreiging voor de “transcendente” antenne van de mens? Met andere woorden: op welke manieren vormt technologie een bedreiging voor onze omgang met de levende God?

Andere statements tijdens de talkshow:

📍Kijk hier het statement van Drs. Menno van Doorn – Directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie en co-auteur van het boek ‘Echt Nep’ –

📍Kijk hier het statement van Dr. Cees Zweistra – Docent aan de Erasmus Universiteit en initiatiefnemer van Centre Erasme en “Podcast Filosofie”, schrijver van de boeken “Verkeerd verbonden” en “Waarheidszoekers”. –

🎥 Kijk hier de gehele Talkshow Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid terug.

Techthics Talkshow – Feiten, Fictie, Fake – techniek en onze blik op de werkelijkheid

Voor meer informatie over Techthics, ons jaarthema en onze activiteiten, zie: https://www.techthics.nl

Back to Top